La Mondial, et besøg burde være obligatorisk!!!!

I Danmark, som i højere og højere grad aspirerer til, at være et verdenssamfund, såvel kulturelt som etnisk, taler vi jævnligt om, at vi har det så og så hårdt og at det også er for dårligt, at samfundet ikke i højere grad gør dette eller hint. I kender debatten, hvor “velfærdssamfundet” bliver sagt for hver anden sætning.

Jeg kan sagtens forstå debatten, men må også erkende, at det virker som om, at det danske samfund er kammet en smule over og er gået fra “more for less” til “even more for lesser or nothing” og hverken politikere eller “folk” holder sig tilbage med sætninger a la “i forhold til de lande vi normalt sammenligner os med, så …………” you know the drill. Og så er jeg tænker, måske sammenligner vi os med de forkerte?

Bare forbi et andet land har nogenlunde det samme BNP som os og nogenlunde det samme værdisæt betyder da ikke, at vi ikke allesammen kan være HELT galt på den. Bare fordi 10 millioner mennesker siger det samme, så det betyder det da ikke at de har ret! Det betyder bare, at de siger det samme og dermed er enige om et givent udsagn. Men dette udsagn oprinder jo fra den base man selv kommer fra og fra de påvirkninger man har været udsat for gennem sin opvækst og sit liv. Nogle skærer enderne af skinken fordi det har man gjort i 2 generationer, men man ved ikke, at oldemor gjorde det fordi hun ikke havde en større gryde. Andre stemmer på det samme parti som familien altid har gjort, for det er nok det bedste. Jeg siger IKKE, at folk er dumme og ikke kan tænke selv, jeg siger blot, at der er mange grunde til vi gør som vi gør og siger som vi siger og det er ikke dem alle som er et produkt af en selvstændig reflektion!

Bevares, jeg vil da også gerne have max for mine skattepenge, det vil alle vel grundlæggende, men det går galt, når vi begynder på det store sammenligningshelvede.

Jeg har i dag været i La Mondial og jeg vil godt satse min fulde førlighed på, at hver eneste af dem som bor her med GLÆDE ville arbejde som fiskebensudtrækker på en fabrik, betale mere end 50% i skat OG bo i noget grimt beton i forhold til den virkelighed DE lever i! Så måske skal vi ikke altid sammenligne os med dem som har det bedre, måske skal vi også prøve, blot en gang imellem, at sammenligne os med dem som har det værre.


Jeg var afsted med Sandie og en tolk (Claudia) ude og besøge en meget ung mor, som boede sammen med sin familie (3 søskende + kæresten + sin mor + sin baby fra februar) på vel i alt 30m2 – I kid you not – 30 kvadratmeter. Lad os lige ganske kort løbe lokaliteterne igennem:


Stue med 2 senge, hvori der sover 2 “voksne” i hver.


Det der var bag mig, da jeg tog billedet med sengene – bemærk her også varmekilden, et brændefyr.


Sluttelig køkkenet, hvor den unge mor, kæresten og deres baby sover – her er vel i området af 2,5 x 2,5 meter – de har et elektrisk komfur i deres entre som der laves mad på, så komfuret i højre side af billedet fungerer mere som opvarmningskilde end komfur.

Forhåbentlig kan I se min pointe?!

Jeg er helt med på, at der ligger et ansvar i, at “tillade” at ens barn får barn som måske 14-15 årig. Men vi er omvendt nødt til at være skarpe på, at i dette miljø der handler dagligdagen altså mere om, at skaffe/få mad end om, at samtale om prævention. Man kan næsten sige, at den Lomborgske teori vedr. Afrika nemlig, at de er hylende ligeglade med miljøet passer rimelig godt her og er i min bog iøvrigt fint understøttet af Maslows behovspyramide, at man da naturligvis ikke kan “interessere” sig for højere liggende problemstillinger så som miljøet, prævention, politiske forhold mv mv, når de lavere liggende behovslag endnu ikke er opfyldt, så som tryghed, mad, varme mv mv.

Så jeg synes, at man INDEN man næste gang kaster jeg ind i en længere “hvad har jeg krav på”-debat, lige bør skænke børnene fra La Mondial en tanke og måske overveje, at hjælpe dem lidt fremfor blot, at kræve ind igen og igen og igen.

Jeg siger ingenlunde, at man ikke skal have det man retsligt er sikret, selvfølgelig skal man det, men tænk lidt på disse børn inden du skulle få tanken at spille uretfærdighedskortet ……………… vi har så meget meget mere end vi normalt går rundt og er bevidste om!

Take care out there!

Location:Lugoj,Rumænien

Posted on 19. oktober 2012, in OnTour and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

 1. Vivian Røgind

  Jeg synes du har en pointe der !
  Hvad mon det sætter i gang af tanker og følelser hos den enkelte, at sammenligne sig med ” de som har det værre ” ?

  Nogen der har mod på at prøve ???

 2. For mit vedkommende betyder det at havde set de fattige med egne øjne, meget meget mere end hvad tv og andre kan fortælle.

  Det betyder også at jeg tænker meget mere over ikke at fråse når jeg er på indkøb.

  Dog skal jeg så også huske at det er okay at forkæle mig selv og være “almindelig Dansker” og det kan være svært for mig.

  Vil hellere bruge 40 kr på hjælpearbejde end at betale den vanvittige pris for en sodavand på et spisested. thats me.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: